Mac käyttöjärjestelmä

Mac käyttöjärjestelmän asentaa vaikkapa ulkoiseen talletustilaan, jolloin asennus on helppo perua.

Apple on suunnitellut käyttöjärjestelmiensä päivittämisen niin helpoksi kuin suinkin mahdollista. Useimmat käyttäjät eivät kohtaa lainkaan ongelmia päivitysten kanssa. Kun Mac käyttöjärjestelmä on päivitetty, pääsee käyttäjä nauttimaan nopeammasta ja turvallisemmasta Macista, jonka akun käyttöikäkin on parantunut. Kaikki tämä hintaan nolla euroa. Etkö tunne kuuluvasi tähän “useimmat käyttäjät” -kategoriaan? Sinun ei silti tarvitse pelätä Mac käyttöjärjestelmän päivittämistä uuteen. MacOS Sierran voi halutessaan ladata ulkoiselle tallennustilalle, kovalevylle tai muistitikulle ilman, että se vaikuttaa koneeseen mitenkään. Jos et siis sattuisikaan pitämään päivityksestä, voit peruuttaa asennuksen koska tahansa. Sinun täytyy vain sammuttaa koneesi, irrottaa ulkoinen muisti ja käynnistää Mac koneesi uudestaan. Niin helppoa se on.

Mac käyttöjärjestelmään tarvittava alustustyö

Jos olet asentanut Mac käyttöjärjestelmän jollekin ulkoiselle talletuslaitteelle (esimerkiksi kovalevylle tai muistitikulle), käynnistä Mac mieluummin talletuslaitteesta kuin koneen sisäisestä käynnistyslevystä. Muista tarkistaa, että tallennuslaite on alustettu oikein, ennen kuin aloitat asennuksen. Parhaan lopputuloksen saat silloin, kun ulkoinen kovalevy, muistitikku, SDXC- tai SDHC-kortti on alustettu Mac OS laajennettu -muotoon. Näihin tuettuihin muotoihin eivät lukeudu FAT, ExFAT tai NTFS. Laitteessa tulisi myös olla GUID-osiokartta, jotta laite on käytettävissä käynnistyslevynä. Tämän tarkistaminen on helppoa. Avaa omenavalikko yhdistettyäsi tallennuslaitteen Maciin. Valitse “tietoja tästä Macista” ja klikkaa järjestelmäraportti-painiketta.

Sen jälkeen valitse sivupalkista “tallennus” ja luettelosta “tarkistettava talletuslaite.” Pääset näkemään, onko laitteen osiokartan tyyppi GPT (GUID-osiotaulukko). Jos ei ole, sen voi luoda levytyökalun avulla. Ota kuitenkin huomioon, että kaikki tallennettu tieto katoaa laitteesta. Jos Mac käyttöjärjestelmä on OS X El Capitan tai uudempi, valitse ulkoinen talletuslaite “levytyökalussa”. On tärkeää, että valitset levyn nimen etkä taltion nimeä. Tämän jälkeen valitse “tyhjennä” ja malliksi GUID-osiokartta. Muodoksi sinulla tulee olla nimettynä Mac OS laajennettu -muoto, ennen lopullista tyhjennystä. Jos Mac käyttöjärjestelmäsi on OS X Yosemite tai vanhempi, valitse tallennuslaite “levytyökalu”-valikossa. Valitse taas levyn nimi, ei taltiota, ja klikkaa sitten osio-välilehteä. Valitse osio ja seuraavaksi “valinnat”. Muista ennen osiointia valita GUID-osiotaulukko.

Mac käyttöjärjestelmän asentaminen ulkoiselle muistille

Voit aloittaa asentamisen vasta Macin myyntiin tai sen luovutukseen liittyvien valmistelutoimenpiteiden jälkeen. Kun on aika valita kohdelevy, valitse ulkoinen tallennuslaitteesi. Pidä huolta siitä, että tallennustilaa on vähintään 8 Gt:a vapaana. Muuten asennus ei onnistu. Samalla asentuu macOS:n versio, joka käynnistää Macin. Tämän avulla voidaan myös käynnistää toinen Mac, jos sen mukana on toimitettu macOS-versio tai joku toinen yhteensopiva, mutta uudempi versio. Kun Mac käyttöjärjestelmä on asianmukaisesti asennettu, alustettuun talletuslaitteeseen voidaan suorittaa järjestelmän käynnistäminen. Sinun tulee vain valita talletuslaitteesi Macin käynnistyslevyksi. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta todellisuudessa homma on melko yksinkertainen.

Käynnistyslevyn valitseminen tapahtuu käynnistyslevyasetuksissa. Mac käynnistyy sen jälkeen kyseiseltä levyltä, kunnes toisin valitaan. Pääset vaihtamaan käynnistyslevyasetuksia klikkaamalla omenavalikkoa ja valitsemalla sieltä “järjestelmäasetukset”. Klikkaa “käynnistyslevy” ja sen jälkeen “ulkoinen muisti”, jonne olet Mac käyttöjärjestelmän asentanut. Käynnistä sitten koneesi uudestaan. Voit myös käyttää Startup Manageria käynnistyslevyn valintaan. Tällöin Mac käynnistyy levyltä kerran ja palaa sitten takaisin käyttämään käynnistyslevyasetuksissa valittua levyä. Käyttäjän tulee pitää optionäppäintä pohjassa käynnistyksen yhteydessä. Kun optionäppäimen vapauttaa, tulee esiin Startup Manager -ikkuna. Tästä ikkunasta pääset valitsemaan käynnistyslevyn, jonka jälkeen voit klikata joko esillä olevaa nuolta tai rivinvaihtonäppäintä. Nyt pystyt konfiguroimaan asentamasi Mac käyttöjärjestelmän.

Muita seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon

Joskus ulkoinen talletuslaite on hitaampi kuin sisäinen käynnistyslevy. Tällöin Mac käyttöjärjestelmän käynnistyminen voi kestää kauemmin eikä Mac välttämättä toimi yhtä nopeasti kuin aikaisemmin. Tiedoksi heille, jotka haluavat käyttää käynnistyslevynä ulkoista USB-asemaa: asemaan tulee olla asennettuna myös Mac OS Tiget 10.4.5 tai uudempi. Tämän lisäksi Macista tulee löytyä Intel-prosessori. Jos käynnistystä ei pysty suorittamaan sisäiseltä käynnistyslevyltä, voidaan käynnistyksessä käyttää macOS:n palautustoimintoa. Sitä kautta voidaan määrittää käynnistyslevy palautustoiminnan lisäohjelmilla. Muista myös aina tutustua tarkasti kaikkiin ohjeisiin ennen kuin aloitat.